Старши треньор

Старши треньор и председател на таекуон-до клуб  „Феникс“ е Мирослав Трифонов.

Мирослав Трифонов е носител на VІ дан по таекуон-до ITF; лицензиран треньор по таекуон-до ITF към Българска таекуон-до федерация – ITF; вписан в националния регистър на спортно-педагогическите и треньорските кадри на ММС; дипломиран треньор по таекуон-до и Магистър по Спортен мениджмънтв НСА „Васил Левски“; участвал е в научни конференции и конгреси; има публикации в български и чуждестранни издания; автор е на 2 книги за таекуон-до;  бил е организатор и участник в семинари и курсове на обучение със световноизвестни майстори и пионери в бойните изкуства; член е на Съюза на българските командоси (СБК).

От 1993 до 2000 г. тренира и се състезава към „АBC таекуон-до клуб“ – София под ръководството на Красимир Гергинов –  ІV дан (понастоящем VІІ дан), Асен Асенов – ІV дан, майстор Ким Унг Чол – VІІ дан (понастоящем ІХ дан), Сок Мин Чол – VІ дан (понастоящем ІХ дан).

През 1995 г. М. Трифонов защитава 8-ми, 6-ти и 4-ти гуп пред майстор Сок Мин Чол (тогава VІ дан). 2-ри и 1-ви гуп защитава пред майстор Ким Унг Чол, през 1997 г.

Защитава І дан пред майстор Сок Мин Чол през 1998 г., към Международна таекуон-до федерация ITF с президент ген. Чой Хонг Хи.

Завършва Висше образование с образователно-квалификационна степен Бакалавър, към Национална Спортна Академия „Васил Левски“ – София през 2000 г.,  с професионална квалификация „Треньор по таекуон-до“.

Защитава дипломна работа на тема  „Соматотип и състав на телесната маса на състезатели по таекуон-до“,  с материали от която участва в публикации към катедра „Спортна медицина“ в изд. на НСА „Спорт, общество, образование“ – том 7.

 

Образователно-квалификационна степен Магистър със специализация „Спортен мениджмънт“ към НСА завършва през 2002 г.

От 1998 до 2000г. води група като помощник инструктор към „АВС таекуон-до клуб“.

От 1998г. работи в детски градини като учител по таекуон-до на територията на общините „Средец“ и „Триадица“ – гр. София, като трупа треньорски и педагогически стаж, работейки средно със 150 – 200 деца годишно.

Същевременно упражнява научно-изследователска дейност по проблемите на предучилищното физическо възпитание и спорт, като разработва и тества специализирана методика на начално обучение по таекуон-до за деца.

Участва в научни конференции:

  Катедра „История и управление на спорта“;

Юбилейна научна конференция (60 г.)  НСА „Васил Левски“ – 29-30. 05. 2002 г.

От 2002 г. е зачислен като докторант към катедра „Теория на спортната тренировка“ (ТСТ) – НСА и хонорован преподавател в сектор статистика от 2004 – 2005 учебна година.

Участва в:

  Юбилейна научна конференция на катедра ТСТ – 14 – 15. 05. 2004 г.,  материали от която  са включени в публикация в сп. „Спорт & наука“-извънреден брой (1) / 2004 г.

;

  Научна конференция на катедра ТС (публикация- сп. „Спорт & наука“ – извънреден брой (2) / 2006 г.)

;

V Национална Научно-практическа Конференция „Физическо възпитание и спорт“ – Велико Търново – 04 – 06 април, 2007 г.

 

Защитава ІІ дан  – ITF през 2006 г.

Посещава международен семинар на сина на основателя на таекуон-до – GM (Гранд Майстор)  Choi Jung Hwa -ІХ дан ITF – „Мастер клас“ – гр. Варна, 08 – 10. 06. 2007 г.

През 2008 г. е повишен в ранг ІІІ дан от техническата комисия на ITF, с президент- GM Tran Trieu Quan – ІХ дан.

През 2002 г. открива школа по таекуон-до към Народно читалище „Иван Денкоглу“- гр. София, която съхранява традициите и полага основите на таекуон-до клуб „Феникс“, регистриран през 2008 г.

DSC_0002 2-ри ATI семинар, BG 2013

От 2000 г.  М. Трифонов работи съвместно с таекуон-до клуб „Евроатлас“ с председател Борис Атанасов – тогава ІІІ дан ITF.

 

През 2006 г. участва в учредителното събрание на „Българска асоциация по таекуон-до“ (БАТ) . В периода на членството си в БАТ, М. Трифонов изнася лекционни курсове в асоциацията.

     

От 2007 до 2009 г. М. Трифонов провежда тримесечни курсове на обучение по таекуон-до,  в рамките на летните лагери, организирани от тенис клуб „Малеева“, където запознава младите спортисти с основите на самозащитата и с философията и етиката на бойното изкуство.

На снимката (горе) са г-н Мирослав Трифонов, г-жа Юлия Берберян и част от децата – участници в лагер – 2008 г.

На 22. 03. 2008 г. клуб „Евроатлас“ е домакин на купа „Левски“, където М. Трифонов е съорганизатор.

На 10 – 11. 05. 2008 г. в зала „Универсиада“, София се провежда фестивал по бойни спортове „Млади приятели на полицията“, организиран от БАТ и спортната асоциация на МВР. За откриването на фестивала, демонстрация изнасят над 70 деца от 5 столични детски градини, обучавани и организирани под ръководството на М. Трифонов.

 

От 22 до 24. 05. 2009 г. М. Трифонов участва в 44-ти IIC (международен инструкторски курс) в гр. Мисбах, Германия, проведен от техническата комисия на ITF.

   

През 2009 г. се учредява „Обединена Българска таекуон-до федерация” (BUTF), по късно трансформирана в „Адвансед Таекуон-До България“, на която клуб Феникс“ става член, а М. Трифонов заема поста Генерален секретар. През 2009 и 2010 г. М. Трифонов е инструктор към ITF – V.

От 30. 04. 2010 г. до 02. 05. 2010 г. в гр. Сковде, Швеция се провежда 25-то Европейско първенство по таекуон-до ITF, където делегацията на BUTF с представители М. Трифонов и Б. Атанасов участва в годишния конгрес на AETF (All Europe Taekwon-Do Federation).

От края на 2010 г. „Адвансед ТКД България“ официално работи с Advanced Taekwon-Do International и GM  Ching Sing Lim – ІХ дан, който е технически директор на ITF по времето на ген. Чой, негов личен ученик и участник в създаването на Енциклопедия на таекуон-до.

На 30. 04 и 01. 05. 2011 г., в гр. Банкя се провежда „1-st Advanced taekwon-do international seminar in Bulgaria“, воден от GM Lim Ching Sing. Семинарът е организиран от BUTF, а М. Трифонов е Главен организатор.

По време на семинара се провежда изпит за черни колани, където М. Трифонов защитава ІV дан пред легендата в таекуон-до, Гранд Майстор Lim.

На 29. 04. 2011 г., в присъствието на GM Lim, се състои първият конгрес на Advanced Taekwon-Do Europe (ATEU). На конгреса М. Трифонов е избран за Генерален секретар на ATEU.

М. Трифонов участва в IIC (международен инструкторски курс)  с пионера в таекуон-до, един от  първите Гранд Майстори и ученици на ген. Чой и треньор по самоотбрана на  корейската дивизия „Тигри“ и американските морски пехотинци „Тюлени“ – GM Hwang Kwang Sung, ІХ дан (K-9-1). Курсът се провежда в гр. Корк, Ирландия от  20-ти до 22-ри април, 2012 г.

 

 

На 18 и 19 Май 2013 г. в гр. Солун, Гърция се провежда международен технически семинар, воден от първия Гранд Майстор и пионер в таекуон-до –  GM Rhee Ki Ha, ІХ дан. На семинара, България е представена от М. Трифонов, Б. Атанасов, и К. Кукушев.

GM Rhee Ki Ha, Солун 2013  GM Rhee Ki Ha, Солун 2013

GM Rhee Ki Ha, Солун 2013  GM Rhee Ki Ha, Солун 2013 GM Rhee Ki Ha, Солун 2013  GM Rhee Ki Ha, Солун 2013

International Seminar Certificate

На 15 и 16 Юни 2013 г. в гр. София се провежда „2-nd Advanced taekwon-do international seminar in Bulgaria“. Водещ семинара отново е GM Ching Sing Lim, ІХ дан, асистиран от Майстор Иван Цачев, VІІ дан от Норвегия. Главен организатор на събитието отново е М. Трифонов.

2-ри ATI семинар, BG 2013  2-ри ATI семинар, BG 2013

2-ри ATI семинар, BG 2013 2-ри ATI семинар, BG 2013

На 26. 05. 2013 г. се провежда пролетен изпит за технически степени, където М. Трифонов официално презентира книгата „Таекуон-До Chang Hon – Пътят на здравия разум“.

Създадена благодарение на съвместните усилия на Сабум Ним М. Трифонов и Сабум Ним Б. Атанасов, тя съдържа 170 цветни страници формат А5. Приложените снимки  на техниките са на деца, практикуващи таекуон-до в клубовете на „Адвансед ТКД България“. Книгата представлява модерно ръководство за обучение от бял до черен колан, подходяща както за  практикуващи и деца, така и за подготовка на инструктори.

Този труд е плод на двадесет годишната практика и опит на двамата автори в света на таекуон-до и на срещите им с едни от най-ярките имена и пионери в бойното изкуство.

 През 2014 г. М. Трифонов публикува статия в едно от най – популярните онлайн списания за таекуон-до – „Totally Tae Kwon Do Magazine“. Тема на статията е адаптацията на системата за градиент в таекуон-до към децата и иновационните предученически степени, въведени от „Адвансед ТКД България“ през 2011 година. Статията е достъпна в превод на английски език на сайта на  клуба и е поместена в страниците на 64 брой / месец Юни, 2014 г. от международното онлайн списание.

Totally TKD/64

В периода 2015 – 2016 г. М. Трифонов е представител на Global taekwon-do federation (GTF) за България. На 13. 06. 2015 г. М. Трифонов защитава V дан към GTF.

  

scan0001

 През м. март 2017 г. М. Трифонов издава Детска енциклопедия на таекуон-до“.

Изданието е от 128 стр., А5 формат и е насочено към най-малките почитатели на бойните изкуства. В книгата М. Трифонов представя, по достъпен и привлекателен за децата начин, бойното изкуство таекуон-до. Богата на илюстрации, енциклопедията разкрива на децата тайните на „теория на силата“, историята, добродетелите и техниките на бойното изкуство.

Художник на илюстрациите е самият автор на книгата, а главните герои, които представят техниките са неговите ученици през годините.

 

 На 6 и 7 май, 2017 г. в София, България се провежда „3-th ATEU seminar“, воден от GM Ching Sing Lim и организиран за трети пореден път от М. Трифонов. По време на семинара, М. Трифонов е промотиран в ранг VI дан от GM Lim.

  

 В рамките на семинара се провежда 7-ми конгрес на ATEU, където М. Трифонов е избран за Co-President на организацията.

  

По време на гостуването на GM Lim, М. Трифонов със съдействието на ст. преподавател в АМВР Марио Илиев организира семинар с майстора в академията на МВР с курсанти от 3-ти и 4-ти курс на факултет „Полиция“.

 

 

 

 

 През 2017 г. М. Трифонов е включен в борда на директорите на Advanced taekwon-do international (ATI), като директор за България.

 През месец август 2017 г., в бр. 102 на „Totally TKD Magazine“ е публикувана нова статия на М. Трифонов, която разглежда проблемите, свързани със стреса и травматизма в таекуон-до като спорт.

На 20-ти и 21-ви октомври 2018 г. М. Трифонов организира технически семинар в ТК Феникссъс своя учител Сеньор Гранд Майстор Ким Унг Чол – IX дан, основоположник на таекуон-до в България.

 

 През месец декември, 2018 г. книгата „Детска енциклопедия на таекуон-до“ на М. Трифонов, с допълнени 36 страници и приложения от богат снимков материал от историята на клуба, излиза на книжния пазар с издателство „Хелиопол“. Книгата бе изложена на 46-ти Софийски международен панаир на книгата, 11-16. 12. 2018, НДК.

 

 През 2019 г., по време на летен тренировъчен лагер, М. Трифонов организира втори семинар със Сеньор Гранд Майстор Ким Унг Чол – IX дан.

По време на пандемията от Ковид – 19 и извънредното положение в страната, в продължение на три месеца, през които залите на клуба са затворени, М. Трифонов продължава всеотдайно да се грижи за своите възпитаници, като въвежда индивидуално и безвъзмездно дистанционно обучение, неуморно повдига духа и организира онлайн фестивал с награди за всички. Започва да води тренировки на открито в периода, в който са забранени групови тренировки в зала.

 

Въпреки тежките условия и рискът от планиране на мероприятия по време на пандемията, М. Трифонов успява да проведе традиционния летен лагер в гр. Банско и организира, в рамките на лагера, семинар с майстор Вергилий Ситнилски, VII дан и генерален секретар на БФТ – ITF.

На 02. 06. 2020 г. М. Трифонов завършва успешно курс на обучение за треньори, покривайки тест към Световната анти-допинг агенция (WADA). Курсът обхваща всички насоки на антидопинговия контрол – Световния антидопингов кодекс, последиците за здравето от употребата на различните забранени субстанции, указания за употреба на медикаменти от спортисти и изключения за терапевтична употреба, процедури по тестване на спортистите, права и отговорности, управление на резултати, отчетност и вземане на решения.

На 29 – 30. 08. 2020 г., в гр. Благоевград се провежда Национален семинар и лицензионен треньорски курс по таекуон-до ITF, организиран от БФТ – ITF. На състоялия се тест, теоретичните познания и опитът в научно-изследователската работа  на М. Трифонов  се открояват и той е класиран на второ място по успех от всички действащи треньори в България (общо 60 участници).

На 09. 02. 2021 г. М. Трифонов е удостоен с честта да се присъедини към Съюза на българските командоси. Членската карта, му бе връчена лично от ген. полк. акад. Юлий Абаджиев, дизк., дхк – председател на СБК и директор на МАК. Церемонията се провежда в учебно-тренировъчния център на МАК (Международна академия „Командос“).

В периода 2022 – 2023 г., М. Трифонов извежда трима Държавни шампиони – Никола Терзийски, Виктория Иванова и Ева Димитрова. Наред с това,  негови възпитаници извоюват петнадесет златни медала от международни турнири в България, Сърбия, Босна и Македония.

В периода 17 – 23. 04. 2023 г., в гр. Лидо ди Йезоло, Италия, се провежда Европейско първенство по таекуон-до ITF. М. Трифонов се включва в треньорския екип на националния отбор на България и извежда на най-голямото първенство на континента своя възпитаник Никола Терзийски. Резултатът е бронзов медал за България в дисциплината „спаринг“.

Инструктори и съдии

Костадин Кукушев Носител на VІ дан по таекуон-до и лицензиран треньор по таекуон-до ITF към Българска таекуон-до федерация – ITF. Дата на раждане: 06.12.1966 г. От 1982 до 1990 тренира Шотокан карате. Защитава І дан по Шотокан през 1987 при майстор Глаури от Конголската федерация по Карате Шотокан. Тренира Таекуон-до от 1990 под ръководството на СГМ …