Клуб Феникс и BUTF са официално приети в Advanced Taekwon-Do International /ATI/

От м. октомври 2010 г., Таекуон-До клуб Феникс и BUTF работят с Advanced Taekwon-Do International /ATI/.

Водещи мотиви за предприемането на тази стъпка, са нашите нестихващи търсения на неполитически организации, развиващи Таекуон-До като бойно изкуство, в неговия цялостен вид.

Аз, като председател на клуб Феникс, както и моите колеги от BUTF смe убедени, че концентрирането върху спортно-състезателната дейност в бойното изкуство и неговото политизиране води до редица ограничения, пропуски и грешки в процеса на обучението и формирането на личността на трениращия. По този начин Таекуон-До се превръща в недостъпно, неразбрано и неправилно обяснено за много практикуващи, търсещи десетките му други аспекти. Накратко, наблягането върху спортната страна на Таекуон-До води до дисбаланс между кик-бокса (таекуон) и начина на мислене и пълноценен живот (До).

Нашето желание е да работим с международни организации,  позволяващи ни, да предоставим възможност за въвеждане на иновационни методи, съответстващи на съвременния живот и едновременно съхраняващи традициите, опита и ценностите от миналото.

Ние търсихме международна организация, която да предложи демократичен ( но не само на хартия ) и гъвкав модел на управление, който да позволи на инструктори и практикуващи, да разгърнат своя пълен потенциал от идейност, творчество, предприемчивост и работоспособност.

Повече информация за причините да изберем ATI, както и за вижданията на BUTF за развитието на Таекуон-До в България може да намерите в ретроспекцията на BUTF за работата с ITF-V в периода 2007 – 2010 г.

В последните години разбрахме, че демокрацията е трудно постижима и много често неправилно разбрана ( дори извън пределите на България ), но по-добре е да се учим, отколкото да я отречем, за да ни е по-лесно.

Въпреки всичко, ние ще се стремим да правим това, което считаме за най – правилно и най –  добро за всички наши ученици!

Ваш в Таекуон-До,

М. Трифонов, ІІІ дан

   Advanced Taekwon-Do International /ATI/ е създадена на 12.09.1996г. на конгрес в Монреал, Канада. Тогава, инструктори по Таекуон-До от цял свят се обръщат към GM Lim Ching Sing (James Lim) с желание да се създаде нова неполитическа организация, независима от Северна или Южна Корея.

Основните цели на организацията са:

  • Развитие на личността.
  • Повишаване на самоувереността, чрез ефективни тренировки за самозащита.
  • Високо ниво на инструкторите и качествено обучение на трениращите.

 GM Lim е роден в Kedah, Малайзия и неговият живот е посветен на бойните изкуства.

За периода 1982г. – 1990г. асистира на ген. Чой при провеждането на множество семинари в Европа и САЩ, което дава възможност на голям брой практикуващи Таекуон-До по целия свят да се запознаят с техническите умения и човечния характер на GM Lim. Съвместно с ген. Чой участва в подготовката и заснемането на техники за „Енциклопедия Таекуон-до”.

През 1989г. е повишен в степен Майстор VII дан от ген. Чой и е избран за председател на техническата комисия на International Taekwon-Do Federartion /ITF/. През 1996г. е повишен в степен VIII дан, а от 2003г. е Grand Master IX дан.

Дългогодишната кариера в ITF и съвместната работа с ген. Чой са гаранция за автентичността на познанията и класата на техническите умения по Таекуон-До на GM Lim.

За дейността на ATI, GM Lim заявява:

  • “Ние не създаваме световни шампиони, а позитивни и здрави хора, с ясна и модерна визия, ново поколение от щастливи хора, които могат да посрещнат утрешният ден с отворено съзнание и добра физика.”
  • “Въпреки че растем бавно, ние не бързаме, защото залагаме на качеството.”

GM Lim се ползва с уважение сред водещите Гранд Майстори по Таекуон-до, поради своите изключително задълбочени теоретични познания и практически умения, относно изпълнението и приложението на техниките в Таекуон-До.

         

Представител за Европа на ATI e Master Иван Цачев VII дан от Норвегия.